Å blande betong er en kunst

Er det å blande betong en kunst? I vår verden er svaret definitivt ja! OK, det handler mye om nøyaktighet, riktige mengder, kvalitet på ingrediensene og ikke minst kvalitet på blandeverket. Men det er kokken som lager røra, eller deigen om du vil.

Det er kokken som avgjør mengdene og når de ulike ingrediensene skal tilsettes, hvor lenge det skal røres, eller eltes. Og det som kommer ut, det skal brukes til noe som kanskje skal stå i tusen år. Ja, betongen skal overleve generasjon på generasjon. Mye av dette er kunst – og noe blir kunst etter hvert som tiden går. Vår sjefskokk er Hokksund Betongs kunstner, med teft og følsomhet. Han heter Morten Trønnes.

Utenifra kan nok betongfaget og ikke minst det å blande betong for mange virke som grått og kjedelig. Men vi spør blander Trønnes om hvorfor han liker så godt å blande betong?

– Du veit det at betong – det kan brukes til alt. Jeg elsker betong og hva er da en bedre jobb enn å få lov til å være han som lager betongen. Det er klart det er kunst; det fine med kunst er at det er du sjøl som bestemmer hva som er kunst for deg. Og jeg bestemte meg for mange år siden!

Har det hendt at du drømmer om betong om natta?

– Nei dessverre, jeg kan ikke huske en drøm siden jeg gikk på barneskolen. Det er mulig det er på grunn av at hodet mitt er overfylt av betong allerede. Om jeg ikke drømmer om det, så tenker jeg jo på det ganske ofte, for å si det sånn. Jeg kan jo røpe at når jeg skal være litt romantisk for kona mi så ligger betongen i bakhodet som inspirasjon. Men du, nå har jeg ikke tid til å prate mer, det er fortsatt 120 kubikk med julebakst som skal produseres i dag.