Fiberarmert betong

Fiberarmering til betong

Fiberarmert betong (ofte kalt ferdigarmert betong) brukes stadig mer i profesjonelle sammenhenger og spesielt der tiden er avgjørende. Kort fortalt; høy ytelse, brukervennlig, holdbart og kostnadseffektivt.

Med fiberarmering slipper du arbeid med å hente og legge ut armeringsnett, og i noen sammenhenger gir det mulighet for redusert gulvtykkelse. Produktet anvendes i hovedsak til alle gulv på grunn, samt påstøper.

Mindre riss og sprekker i fiberarmert betong

Denne metoden reduserer faren for riss og sprekker. Fibrenes utforming oppnår god forankring i betongen, og armeringen fordeles jevnt i hele tverrsnittet. Slik hindrer fibrene at sprekker utvides – som reduserer sjansen for riss, avskalling og oppsprekking.

LES OGSÅ: Svinnreduserende tilsetningsstoffer

Armering – fra da til nå

Armering av betong er en kjent sak helt tilbake til oldtiden, da var det vanlig å bruke både strå og hestehår som forsterkningsfiber i murverk. Tiden gikk og i 1867 fant en fransk gartner ut at ved å legge stålstenger på betongen der det oppstår strekk, får betongen både gode strekk- og trykkfasthetegenskaper.

Det forskes fortsatt mye på armeringsmetoder med mål om stadig å finne enda bedre og mer effektive løsninger.

Som eksempel kan vi nevne at høsten 2016 startet BetonmastHæhre sammen med Betong Øst og Norconsult et arbeid med å teste ut nye metoder for optimalisering av støpeteknikk og betongresepter. Metoden ble benyttet på et leilighetsprosjekt I Brumunddal, hvor alle bærende innervegger ble støpt med bruk av fiberarmering. Mulighetsstudiet ble gjennomført med et felles ønske om å optimalisere løsningene med bruk av plasstøpt betong som konstruksjonsmateriale.

Norsk Betongforening publiserte i 2020 «Fiberarmert betong i bærende konstruksjoner» med retningslinjer og standardiserte beregningsmetoder for fiberarmerte betongkonstruksjoner. Publikasjonen ble påbegynt i 2012.

Kort oppsummert kan vi trekke fram mange fordeler, dersom forholdene ligger til rette for å bruke fiberarmert betong. Fiberarmering sikrer betongen med langt større motstand mot oppsprekking enn hva som er normalt ved bruk av vanlig armert betong. Dette fordi fiberarmert betong stopper sprekkene før de utvides i tillegg til å redusere risiko for riss, avskalling og oppsprekking. Fiberarmert betong krever ikke tradisjonelt jernbindingsarbeid og byggetiden kan derfor reduseres tilsvarende. En annen fordel med fiberarmert betong er at hele tverrsnittet er armert, og ikke bare strekksiden eller trykksiden.

Snarveier

Bestill betong

Vi hjelper deg å velge riktig betong og våre sjåfører er hjelpsomme på byggeplassen.

Våre produkter

Vi leverer de fleste typer ferdigbetong i tillegg til betongklosser i ulike størrelser.