10. juli, på bursdagen sin, fikk Isabell Rustad, datteren til den gamle rallycross mester og legende, Tommy Rustad, lappen. Etter år med fart som hadde sprengt prikk- og bøter-skalaen, har hun endelig lov til å kjøre som folk.

– Jeg var faktisk ganske nervøs, hadde jo vært flaut å stryke da!

Med lappen kan hun besøke venner i Oslo, uten å planlegge så mye, men skal hun sette seg bak rattet på en Porsche er det mye som må planlegges, fra komplisert mekanikk til mer personlige detaljer.

– Rosa er yndlingsfargen min og jeg synes det ser ganske bra ut!

Som barn var Isabell ei aktiv jente, som likte idrett, derfor prøvde hun litt forskjellig. Et par av favorittene var langrenn og turn.

– Jeg turner faktisk enda!

– Du får tid til det, altså?

– Kan ikke skryte på meg konkurranseform akkurat, men jeg liker å holde meg i form og da er troppsturn bra, også er det sosialt!

Med en far som heter Tommy Rustad og en mor som heter Lisbeth Jørgensveen Rustad, som også konkurrerte i motorsport på ’90 tallet, det ikke så rart at hun etter hvert ble nysgjerrig.  

Det syntes vel mor og far var stas?

– Måtte mase ganske mye, egentlig, før jeg fikk lov.

Når begynte du med rally?

– Når jeg var 10 år. Da begynte jeg med gokart. Det var gøy!

Og der møtte du ei annen jente, som Hokksund Betong følger?

– Elina, ja! Hun er 3 år yngre enn meg og vi konkurrerte flere ganger! Elina er rå! Det var ikke mange gangene jeg klarte å slå henne!

Hvor lenge kjørte du gokart?

– Til 2021, da ble det bil, fikk låne Peugeot-en til Onkel Per (Jørgensveen).

Fra gokart til bil

Overgangen fra gokart til bil gikk over all forventning og Isabell viste raskt at hun var et talent. I september 2022, fikk hun prøve en Porsche for første gang. Det var kjærlighet fra første gir. Nå et snaut år senere, ligger hun på andreplass, halvveis ut i Porsche Sprint Challenge Scandinavia, bak suverene William Siverholm, som har vunnet samtlige løp i mesterskapet denne sesongen.

– Men jeg har greid å kræsje også!

Fortell!

– Traff en liten dump, mistet trykket på bakhjulet, pluss litt kalde dekk, litt feil vinkel inn i dumpa og … ja, vips! Jeg mistet kontrollen og gikk i muren – 2 ganger!

Hvordan gikk det da?

– Jeg trodde det hadde gått ganske greit, for jeg spurte teamet over radio om jeg kunne kjøre videre. Da de sa at det ikke var så lurt, skjønte jeg at bilen hadde fått en ganske real trøkk!

Hvordan føltes det?

– Ble litt lei meg, det er jo så mange som står på for meg …

Det var jo dramatisk da, ble du engstelig og litt reservert etter dette når du sto på startstreken igjen?

– Ja, litt, men det gikk fort over!

Hvordan er det å stå på startstreken, vender man seg til det?

– Du vender deg til det, men jeg er nervøs hver gang! Men jeg tror det er litt gode nerver, som får meg skjerpet. Og så er det jo sånn at når løpet starter og giret settes i første og gassen trås i bunn, da forsvinner de!

Hva er styrkene til Isabell Rustad?

– Jeg er veldig motivert, elsker å kjøre, synes det er gøy! Jeg er godt trent, liker å trene også har jeg en mamma og pappa som alltid har støtter meg! Vi er et godt team!

Svakheter da?

– Jeg må få dekkene kjappere varme! Jeg er ganske kvikk i starten, men så er jeg litt for forsiktig de 2-3 første rundene og da kommer jeg litt bakpå. Så kommer jeg i gang og får opp farten, men da handler det mest om å jage og ta igjen det tapte. Får jeg fikset det, blir det skikkelig bra!

Du nevnte mor og far, et godt team, men du har også fått deg et skikkelig proffteam?

– Ja, det er stas! Egne mekanikere og ingeniører!

Det er imponerende! Samtidig ligger du nå på andre plass, i det som dere ble enige om skulle være et læreår for deg?

– Ja, pappa er egentlig ganske fornøyd!

I toppsjiktet

Og det har jo den gamle mester all grunn til å være. Isabell er eneste jente som kjører et helt mesterskap mot alle gutta og som halvveis inn i sin første sesong, ligger som nr. 2 i Sprint Challenge- klassen for Porsche – det er imponerende!

Også konkurrerer du mot alpinlegenden Aksel Lund Svindal?

– Ikke nå, han har gått opp et hakk til Porsche Carrera Cup.

Hva er forskjellen?

– 20-25 hester sterkere og et lettere karosseri.

Men det er et par hester i din Porsche også?

– 485!

Har du kjørt mot Aksel?

– 2 ganger i fjor, på Rudskogen.

Hvordan gikk det?

– 2-0 til Isabell 😊

Selv om det er flest gutter som kjører og Isabell stort sett eneste jente, er hun ikke noen typisk guttejente. Snarere tvertom!

– Må ha noe rosa! Det har alltid vært yndlingsfargen min!

Hva er ambisjonene dine?

– At jeg kan leve av motorsport!

Porsche?

– Bil er ikke det viktigste, faktisk! Racebilutøver – det er viktigst!

Dyr hobby?

– Ganske, men vi er så heldige at vi har med sponsorer som bidrar sånn at vi kan ha et budsjett til å drive på dette nivået som Sprint Challenge- klassen er.

Hvis du vil gå opp til 3-0 mot Lund Svindal da?

– Carrera Cup … det er mye dyrere enn de 1,6 millionene vi har i budsjett.

Hvor er du om 5 år?

– DTM eller Porsche Supercup!

– DTM?

– DTM er en serie med flere biler, som Audi, BMW, Mercedes-AMG, Ferrari og Lamborghini – og Porsche.

Da skjønner jeg mer av det du sa med at bilen ikke er det viktigste …

– Mye bra å kjøre ja!

Formel 1 da?

– Det er ikke et mål, men det kan gjerne være en drøm!

Men først skal du være ungdom og Russ’24, eller – har man tid til å være russ på Wang Toppidrett på Romerike?

– Ja, men det blir nok ikke så mye rulling, heller mye løp!

Del 2 av sesongen er i gang etter sommeren. Først var det Peugeot-en i GT5 i Racing NM, så var det rett over i fortsettelsen av Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Det løpet var i Sverige, på Karlskoga. Svenske William Siverholm vant igjen, men bak var det fight, ifølge svenske medier:

Länge fightades i tur och ordning Markus Lönnroth, Fredric Blank, Isabell Rustad och Jonas Sjöström om pallplatserna bakom Siverholm. Avgörandet kom med sex varv kvar då Blank bromsade sig förbi Lönnroth. Lätt kontakt uppstod mellan de båda, Lönnroth snurrade och tappade ner till tionde plats.

– Jag kände att jag hade bättre speed än Lönnroth och det var skönt att jag fick till inbromsningen, sa Blank, som under större delen av racet hade en aggressiv Isabell Rustad bakom sig.

– Lite stressigt var det, hon dök upp i backspegeln titt som tätt.
Den unga norskan fick emellertid nöja sig med tredje plats.

Ny pallplass! Bra Isabell! Vi heier på deg! Og gjett om vi gleder oss til å følge deg videre!