Selvkomprimerende betong (SKB)

Selvkomprimerende betong (SKB)

”Når tar bruk av selvkomprimerende betong av i Norge?” Dette spørsmålet ble stilt i en artikkel i Byggeindustrien i 2002 og 14 år seinere så kan vi vel konkludere med at det fortsatt ikke har tatt av her i landet. Vi kan ikke svare på hvorfor, men at det ikke er mer utbredt er i våre øyne litt merkelig.

Hokksund Betong leverer selvkomprimerende betong (SKB), men fortsatt er volumet relativt beskjedent og det i likhet med de fleste av våre kollegaer i bransjen. Her er en påminnelse om SKB sine egenskaper, fordeler og ulemper.

SKB er tilsatt høyere finstoffinnhold og større mengde superplastiserende tilsetningsstoffer, og har derfor spesielt gode flyteegenskaper, dvs. at den flyter lettere ut og fyller formen bedre enn vanlig betong gjør. SKB kan brukes både til vegg- og gulvstøp. Fordelen med å bruke SKB er at det letter støpearbeidet betydelig fordi SKB er så tyntflytende at betongen ikke skal vibreres. Det er spesielt fordelaktig i slanke konstruksjoner, der armeringen ligger tett, og der det er overforskaling som gjør det vanskelig å komme til med vibrator. SKB kan gi en tett og fin overflatefinish og mindre behov for etterarbeid med sliping og sparkling.. En ulempe med SKB kan være at forskalingen må lages tettere enn ved bruk av vanlig betong.

Vi i Hokksund Betong bruker blant annet SKB i flere av veggene i vårt eget bygg.

Ta kontakt med oss om dere vil vite mer.

Ca. 5 % av all betongen som produseres hvert år i Norge er selvkomprimerende betong. Kilde: Fabeko

Snarveier

Bestill betong

Vi hjelper deg å velge riktig betong og våre sjåfører er hjelpsomme på byggeplassen.

Våre produkter

Vi leverer de fleste typer ferdigbetong i tillegg til betongklosser i ulike størrelser.